Stof til eftertanke!

I lørdags læste jeg nedenstående statistik i Politikkens Lørdagsliv:

8% finder det vigtigst, at deres tøj ikke indeholder sundhedsskadelige stoffer. 28% finder prisen vigtigst!

Jeg er helt ærligt overhovedet ikke overrasket!

Og egentlig tror jeg at 28% er meget lavt sat, jeg tror prisen er det tungest vejende for rigtig mange danskere. Og det er der jo som sådan ikke noget forkert i.

Der er bare lige det, at når prisen bliver det vigtigste, så følger der en masse kedelige fakta med. Det er nemlig virkeligt svært at producere billigt tøj under ordentlige forhold. For ikke at sige umuligt.

Hver gang jeg ser en reklame i fjernsynet for en af de store tøjkæder, hvor smukke modeller danser rundt i billige farverige kjoler, ryster jeg lidt på hovedet. Lad os antage at en kjole bliver solgt til 250 kr. Det er 200 kr. når momsen er fratrukket. Dette beløb skal foruden produktionsprisen dække udgifter til husleje (det er nok den største post, huslejen på fx Strøget er ikke billig), medarbejdere, el / lys / varme, emballage, Koda afgift, fragt osv. Kan du se hvor jeg vil hen? Andelen der går til produktionen er den mindste i dette regnestykke. Det vil sige fabrikkerne i Kina, Indien eller Bangladesh bliver presset til det yderste. Den helt store taber er desværre miljøet og syerskerne, der ofte lever under kummerlige vilkår.

Jeg siger ikke at du skal droppe alt billigt tøj og sætte dit forbrug på pause, slet ikke. Jeg beder dig bare tænke lidt over det i fremtiden. Ville det ikke være federe at købe én lækker kjole du virkelig brænder for, end at klatte pengene væk på diverse impulskøb? Eller hvad med at købe tøj som er produceret under ordentlige forhold i Europa?

Man skal jo starte med sig selv. Jeg har for flere år siden besluttet at holde hele Weiz’s produktion indenfor EU's grænser. Weiz kjoler bliver syet i Litauen af voksne uddannelse syersker. Og nyeste tiltag er at alle de ensfarvede jersey stoffer er OEKO-TEX 100 certificerede. Det betyder at der ikke er brugt skadelige kemikalier i produktionen. Det synes jeg er vigtig! Du kan læse mere her www.okotex.dk

Hvad synes du? Jeg vil rigtig gerne høre dit indput!
Ulla Hvid-Hansen
Ulla Hvid-Hansen

Designer & blogger1 Svar

Stine
Stine

18 Marts, 2014

Det er en trist statistik, forståelig nok, men stadig trist. Vi lever trods alt i et land hvor vi har det godt, selv når vi synes vi er dårligt stillet, er vi jo aldrig ligeså dårligt stillet som en syerske på en fabrik i Kina. Vi sender masser af penge afsted til Afrika og lignede fattige områder, men vi kan jo også hjælpe ved at efterspørge ordentlige forhold for de mennesker som producerer vores forbrugsgoder, og det koster lidt ekstra, men så vi købe lidt færre styk. Det vil gavne miljøet :)

Skriv en kommentar

Kommentarer skal godkendes inden de vises.